Historiek van VC Toesjee

4235227

De ploeg is oorspronkelijk opgericht in 2011 als sporttak van Sport Plus Lovendegem (omnisport). De doelstelling is, na het verdwijnen van verschillende teams in onze gemeente, opnieuw recreatief volleybal aan te bieden aan dames en heren van alle leeftijden uit Lovendegem en omstreken. De ploeg werd ook ingeschreven in de recreatieve competitie Vobog (gemengd 3A) met ploegnaam (hou u vast) Omnivol Risingstars. We speelden 20 wedstrijden, hiervan werden er 2 thuis gewonnen met 3-2, eentje werd uit gewonnen met 1-3 en eentje 3-2 verloren. In sets uitgedrukt: 14 voor – 56 tegen. Het team eindigde elfde en tevens laatste in de stand met 7 punten.

Na het vertrek van mede oprichter Dirk De Plukker, werd de ploegnaam in samenspraak met de teamleden veranderd in Omnisport Volleybal Club (OVC) Toesjee. Het leden aantal steeg en we verdubbelden ons puntenaantal tot 14 punten. Van onze 18 wedstrijden werden er twee thuis gewonnen (3-2 en 3-0), drie op verplaatsing (2-3, 1-3 en 0-3) en werd er éénmaal 3-2 verloren. Wederom in sets uitgedrukt: 22 voor – 44 tegen. We werden voorlaatste, dus negende op 10 ploegen.

In het derde seizoen (2013-2014) werd nog altijd gespeeld onder dezelfde naam OVC Toesjee. Geen naamsverandering dus, maar wel een positieve evolutie in resultaten. Het ledenaantal was wel opnieuw gestegen. Dit had gevolgen voor de wedstrijden en trainingen. Kenny Follet en Wauter Dedobbeleer hebben het voortouw genomen in de trainingen, spelers werden meer volgens hun niveau ingedeeld. De ploeg totaliseerde 18 punten en eindigde opnieuw op een voorlaatste plaats, 8ste op 9 ploegen. Dat seizoen speelden we 16 wedstrijden. Drie thuisoverwinningen (2 keer 3-1 en een forfait). Twee uitoverwinningen (2 keer 0-3). En er werd ook drie maal 3-2 verloren. In sets komt dat op 24 voor – 35 tegen.

DSC_0307_2

Na de aankondiging (in het voorjaar 2014) van Sport Plus Lovendegem om te stoppen, werd er overgegaan naar een nieuwe structuur en opnieuw een naamswijziging: Volleybal Club Toesjee of kortweg: VC Toesjee. Op een bijeengeroepen vergadering werd er beslist om een feitelijke vereniging op te richten met een Raad van Bestuur: als voorzitter mede oprichter Stijn Lernout, ondervoorzitter Wauter Dedobbeleer en als Secretaris Katrijn Hurez. De toekomst van het recreatief volleybal in Lovendegem bleef zo gewaarborgd op lange termijn in onze gemeente en Toesjee stond toen echt op eigen benen. En of dat een gunstig effect heeft gehad… Toesjee Gemengd verzamelde in het seizoen 2014-2015 26 punten en eindigde op een 5de plaats op negen ploegen. Thuis werd er 5 maal gewonnen (2 keer 3-2 en 3 keer 3-0), uit werd er 4 maal gewonnen (3 keer 0-3 en 1 maal 1-3) en er werd éénmaal 3-2 verloren. 9 van de 16 wedstrijden werden winnend afgesloten! Voor het eerst ook een positieve balans in sets: 31 voor – 26 tegen.

DSC05052
Met het seizoen 2015-2016 voor de deur veranderde er veel voor Toesjee, onder impuls van Johannes Claeys en Steven De Clerck werd een nieuwe gemengde ploeg gebouwd met ambitie, Toesjee Gemengd B zag het levenslicht. Het spelersaantal nam serieus toe, ook het aantal ploegen nam toe. Het bestuur besliste om bovenop de nieuwe gemengde ploeg, nog een (Toesjee) dames en een (Toesjee) herenploeg op te starten, zodat alle leden maximum speelkansen kregen. Het werd een ongekend succes voor Toesjee! De gemende ploegen kenden een boerenjaar. Toesjee Gemengd B werd ongeslagen kampioen (20 wedstrijden, 60 punten). Maar ook Toesjee Gemengd A (oorspronkelijk Toesjee Gemengd) wist zich te verzekeren van een plaatsje in de tweede reeks. (20 wedstrijden, 48 punten, dus slechts vier verlieswedstrijden…waarvan twee tegen Toesjee Gemengd B). De herenploeg werd voorlaatste met 12 punten. De dames deden het beter met een mooie zesde plaats. Zij totaliseerden 26 punten.

Het seizoen 2016-2017 werd beslist om 2 ploegen (tijdelijk) terug op te doeken: Toesjee Dames en Heren werden niet meer ingeschreven. Uit onze enquête onder de leden was namelijk gebleken dat er onvoldoende draagvlak was om deze ploegen een volledig seizoen draaiende te houden. Er werd met het aanwezige potentieel aan spelers (en na de promotie van onze 2 gemengde ploegen naar tweede) wel gekozen voor een nieuwe gemengde ploeg in te schrijven in derde gemengd. Gemengd C zag het levenslicht. Wauter Dedobbeleer en Katrijn Hurez waren vragende partij om een stapje terug te zetten uit het dagelijks bestuur. Voorzitter Stijn Lernout overtuigde Viktor Mussche en Johannes Claeys om hun taken over te nemen in het bestuur. Zo had het bestuur in elke ploeg een vertegenwoordiger, ook zijn alle 3 de bestuurders inwoners van onze gemeente wat voor een stevige verankering zorgt in de club. En opnieuw werd het seizoen 2016-2017 een ongekend succes voor Toesjee! Toesjee Gemengd B werd kampioen (22 wedstrijden, 66 punten) met liefst 20 punten (!!) voorsprong op de tweede in de stand. Toesjee Gemengd A bleef ook week na week verbazen in hun eerste seizoen in tweede, een meer dan knappe 4° plaats (22 wedstrijden, 42 punten) was hun bekroning. Het jongste team uit onze club, Toesjee Gemengd C eindigde in zijn eerste seizoen 8ste (22 wedstrijden, 30 punten).

Meer ploegen, meer leden, meer organiseren. Onze club kwam in 2017 op een mijlpaal terecht. Het bestuur nam de beslissing om de structuur van een feitelijke vereniging om te zetten naar een VZW. Op 22 augustus 2017 was het dan zover: na maanden sleutelen en vergaderen over de statuten en huishoudelijk reglement zag VC Toesjee vzw het levenslicht. Er werd ook beslist om Toesjee Heren en Toesjee Dames nieuw leven in te blazen. Met een nieuwe structuur, gloednieuwe outfits, de heropstart van onze dames en heren en in elke reeks van Vobog gemengd een ploeg vertegenwoordigd van VC Toesjee, stond het seizoen 2017-2018 te popelen voor de deur! Het beloofde een spannend jaar te worden voor de club met tal van uitdagingen.

Ook in het seizoen 2018-2019 stopte het niet voor VC Toesjee. Er werd een vierde gemengde ploeg opgericht, Toesjee D. De club telt ondertussen zes ploegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s